HÚSVÉT
Tea és borválaszték a Felsőpolcról, kuckózós őszi napokra.
A hirtelen beköszöntött ősz ihletésére máris hozunk egy klasszikus receptet, hogy legyen mit fogyasztani egy finom bögre tea vagy egy pohár jó bor mellé a hétvégi délutánokon, hétköznap estéken. Tavaly ősszel többféle recepttel kísérleteztünk, volt mogyoróvajas tortánk, oreós kekszes csupa édes meglepetésünk, idén mégis inkább a klasszikus irányba indultunk, így esett a választásunk az almás pitére.
Tea és bor kínálatunkat megtaláljátok a webshopban.
Az almás pite valószínűleg egyike azon magyar finomságoknak, amelyeknek receptje házról házra eltérő, és talán nézeteltérésre is okot adhat a szomszédasszonyok között, hogy ki készíti zsírral, ki tejföllel, ki darával, ki dióval.
Bőven akadnak ilyen ételek a hazai konyhán, például a halászlé, a töltött káposzta, vagy akár egy pörkölt.
Ugyanakkor ismerjük a mondást, ahány ház, annyi szokás. Ebből fakadóan bátran lehetünk büszkék a saját receptjeinkre, ötleteinkre, hiszen megosztásukkal is csak gazdagítjuk az ötletek tárházát.
Az esős napokra készülve mi az alábbi receptet követjük egy "klasszikus" almás pite készítésénél:
Hozzávalók a tésztához:
160 g nádcukor
160 g vaj
1 csomag vaníliás cukor
450 g rozsliszt
10 g sütőpor
2 tojás
1 csipet só
60 g tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
7 db nagyobb, édesebb alma
1 kiskanál fahéj
0.5 citrom kifacsart leve
tört dió
nádcukor
Az elkészítést mi az almák lereszelésével kezdtük, ugyanis kifacsart levük tökéletes reggeli italként szolgál. A reszelt - és nem teljesen szárazra csavart almára jöhet a citrom leve és a fahéj. Ezután átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport. Egy másik tálban kikeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot a vajjal, majd mehet a tojás, a tejföl, a só, és végül a lisztes keverék is. Ezeket összedolgozzuk, majd ketté osztjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára.
A pite összeállításához először az egyik tészta darabot nyújtjuk ki, megszurkáljuk villával, erre jön a tört dió és a nádcukor, majd az almás töltelék. A tetejére kerül a másik adag tészta, amit szintén megszurkálunk és tojással lekenünk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük, ha kihűlt, felvágjuk.
Kellemes nassolást kívánunk, és ha elakadnátok a megfelelő tea vagy bor kiválasztásában, csak szóljatok. Ha pedig szeretnétek meglepni valakit ezzel az érzéssel, válasszátok valamelyik Gárdonyi Teákat tartalmazó ajándékcsomagjainkat, ízesített mézeinket vagy egy palack kiváló bort.