Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Valentin nap - A szerelmesek napja?

Valentin nap - A szerelmesek napja?

A magyar hagyományban február 14. Szent Bálint napja. Mint annyi más jeles napunkhoz, ehhez is sok kedves a párválasztással, termékenységgel kapcsolatos népszokás kötődik, e napot tartotta a hagyomány sikeresnek például a kotlósültetés, a facsemete ültetés, a birtokkerülés a jó termés, a kártevők távoltartása érdekében, ez utóbbit főleg a szőlősgazdák követték el, és néhány helyen még ma is felelevenítik e régi népszokást.

De fontos volt ez a nap a párválasztás témában is, ekkor keresték a választ a fiatalok jövendőbeli párjuk kilétére, vagy szerelmük megerősítésére különböző fortélyokkal, mint például egy-egy hajszál tésztába sütése és közös elfogyasztása, vagy a párna alá helyezett babérlevéltől remélve, hogy az álom majd megmondja, ki lesz az igazi.

 

A Valentin nap a világ sok más országában is kötődik a párkapcsolathoz, a szerelemhez, különböző ősi, már-már a múltba veszett eredeteknél fogva, ilyen a keresztény hit hagyománya, a pogány természetkultusz, a római életszeretet vagy a középkori lovagtörténetek. A régi alapok, szokások és hagyományok tették február 14-ét a szerelmesek napjává, ezek késztetik a mai szíveket is arra, hogy egy-egy üzenettel, virággal ajándékkal fejezzék ki érzelmeiket, leginkább lángoló szerelmüket szívük választottja felé. De tehetik ezt családtagjaik, kedves kollégáik, szomszédaik, tanáraik, barátaik irányába is – névvel vagy akár név nélkül küldött üzenetekkel, ajándékokkal –, akik aztán találgathatják, hogy ki is az ő Valentinuk.

 

Egy biztos: Valentin napja sokak számára nem múlhat el szív- és rózsahegyek nélkül. Vannak persze, akik erőteljesen ellenzik e nap jelentőségét és megünneplését, sőt, anti-Valentin napot tartanak, de lássuk be, ki nem szeret szerelmi vallomást, elismerést, kedves üzenetet, ajándékot kapni? Melyik hölgynek nem dobban meg a szíve egy csokor, vagy manapság már akár egy doboz tűzpiros rózsától, egy bonbontól, egy képeslaptól, vagy épp egy titkos üzenettől?

 

 

Szeretjük, ha szeretnek minket, mi is szeretünk szeretni, kedveskedni, ajándékozni. Kereskedelmi ünnep vagy őszinte vallomások kifejezésének a napja, döntse el mindenki, maga, mint ahogy azt is, hogy ajándékoz-e vagy sem, választ-e kedvesének egy vörös rózsás, desszertes, szivecskés üzenetet vagy sem, megáll-e egy pillanatra, hogy utat engedjen érzelmeinek, amik kifejezése nélkül talán sosem tudja meg a világ, kik is vagyunk valójában.

 

A végére pedig egy citátum Hioszi Tatiosz ókori görög filozófustól:

 

„Milyen közel állnak egymáshoz: adni - kapni, ajándékozni - elvenni, tisztelni - megalázni, odafigyelni - elvárni, elengedni - kényszeríteni, megbocsátani - haragudni, megbízni - gyanakodni, együtt érezni - közönybe burkolózni, hinni - kételkedni... A választani tudás az igazi tudás. A jó ember ritkán téved.”

Tartalomhoz tartozó címkék: Szerelmes ajándék Valentin-nap